24. 6. 2014

Kynologie ČZU - čtvrtý semestr

Další semestr je za mnou a tím pádem i další rok studia. Letí to jak zběsilé, to vám povím. Je to jako před chvílí , co jsem jela na přijímačky a hle, druhý rok za mnou a třetí klepe na dveře.

Praktická encyklopedie

Je to praxe, která probhí od 1. do 3. ročníku. Začíná v prváku pobytem ve Vráži a pokračuje hlavně ve 2. ročníku. Podíváte se do stájí, kde se budete učit manipulaci se zvířaty, dále se seznámíte se včelařstvím - ochutnáte několik druhů medu (mňamka), další část bude zaměřená např. na krmiva, ryby, apod.
Některé části praxe byly zajímavé (např. ryby, včely, manipulace), jiné mě nebavily (pícninářství, bioklimatologie - měření klimatu stájí). Každý si asi najde něco, co ho bude bavit. Termínů je hodně, ale problém je, že se mi kolikrát křížily s výukou, protože praxe probíhaly dopoledne. No, a vysvětlovat kolikrát třeba na etologii psa, že jste byli na praxi, to je dost potom o nervy... AAle k tomu se dostanu :)

Praxe odborná

A pokračovala odborná praxe. Jak už jsem v minulém článku napsala - nebudu to tady moc rozvádět, ať se máte na co těšit. Jen vám tady napíšu, že z praxí se mi nechtělo odjíždět :) Čeká mě ještě jedna praxe v olomoucké Zoo. Nic méně se ve vlastím volnu chystáme se spolužačkami na jedno z povinných satnovišť praxe, protože jednou to prostě nestačilo :) Tyto praxe jsou opravdu hvězdou studia a nic je nepřekoná!

A teď už k předmětům tohoto semestru.

Volitelný předmět

Ve druhém ročníku si začínáte vybírat volitelné předměty. Já jsem si zvolila "Etiku chovu a etologii hospodářských zvířat". Hodně jsem se na tento předmět těšila, protože mě etika a etologie zajímají. Jaké bylo potom moje zklamání, když jsem zjistila, že se mi jak cvičení, tak přednášky kryjí s povinným předmětem. To bylo opravdu na pytel, to vám povím. Domluvila jsem se s přednášející, že tento předmět budu muset absolvovat na základě samostudia.
Zkouška byla nejprve formou abc testu a následovalo ústní přezkoušení (k mému úžasu) :-D Naštěstí jsem zkoušku dala na poprvé. Je ale pravda, že mě nepřítomnost na přednáškách hodně mrzí. Byla jsem za semestr jen na 2 a byly skvělé. Moc se mi líbil přístup vyučujících a přednášejících. Naprosto skvělá byla přednáška, která byla založena na práci a následné debatě studentů a bylo to zaměřeno na problematiku klecových chovů u prasat.

Chov psů

Tento předmět byl zaměřen na chovatelství. Začínali jsme přednáškami, kde se probíraly řády ČMKU, následovaly stanovy FCI o chovatelských stanicích, chovatelích. Dozvíte se velmi zajímavé věci o chovatelích, o stanicích. Nejvíce jsme se v tomto předmětu ale zabývali výstavami, výživou. Součástí byla také návštěva výrobny granulí.
Skripta přímo pro tento předmět nejsou. Základy jsou ve skriptech z roku 2008, řády si stáhnete ze stránek ČMKU a na zbytek musíte dávat pozor na přednáškách a cvičeních ;)
Zkouška je formou testu. Musíte vypracovat protokoly.

Obecná kynologie

V tomto předmětu budete probírat všechna plemena ze skupin FCI I - X. Dozvíte se opět věci o krmení, o etologii psů, o anatomii a fyziologii.
Je pravda, že hodně informací se v předmětech "chov psů" a "obecná kynologie" prolínají.
Zkouška je opět formou testu, skipta jsou na půjčení v knihovně nebo vám je vyučující zašle přes e-mail. Součástí zápočtu je vypracování protokolů a zvládnutí poznávačky plemen psů.

Etologie psa

No, tento předmět ve mně po celý semestr vyvolával rozporuplné pocity. Nejprve jsem se na něj těšila, po prvních přednáškách a cvičeních jsem byla hrozně otrávená. Potomse to při cvičeních na cvičáku opět zlepšilo (dělali jsme praktické ukázky s klikrem, viděli jsme ukázky výcviku psů specialistů a ukázky pro nácvik obran). Tohle bylo opravdu fajn.
Co se mi nelíbilo bylo to, že občas odpadaly přednášky,takže nám třeba po cvičení vyučující oznámili,že přednáška není (já jsme kvůli tomu kolikrát jela přes půlku ČR) a potom jsem musela čekat skoro 5 hodin na cvičení z jiného předmětu. Nevím, co by se stalo, kdyby nám to oznámili předem přes mail.
Nestalo by se nic :-D Stejně bychom tam museli jít. I když nám to na začátku vyčující neřekl, řád školy říká, že přednášky i cvičení jsou povinné. Na začátku nám vyučující řekl, že pro něj docházka není natolik důležitá, ž se podle toho ale zařídí u zkoušky. Zařídil se podle toho už u zápočtu. Pokud na přednášky a cvičení studenti nechodili, neměli nárok na zápočet. Ti, kteří měli např. 4 absence, psali zápočtový test. Ostatní měli zápočet za docházku. No, byla jsem opravdu ráda, že jsem poctivě chodila :)
Zkouška je formou testu abc a po něm následuje ústní. Skripta nejsou, protože podle vyučujícího na to nemají čas a nedostanou za to zaplaceno. Takže hold musíte dávat pozor, přemýšlet, co je asi tak důležité, aby to chtěli u zkoušky a budete se učit z prezentací.
Co mi kolikrát vadilo bylo to, že vyučující vycházeli z nějakých studií nebo vlastní praxe a kolikrát se stalo, že vlastní praktické poznatky se psy nebrali moc v potaz. Potom se ale často stalo, že student řekl nějakou informaci, vyučující to popřel a za necelých 5 minut řekl tu stejnou informaci, jen jinými slovy. Je to trošku k ničemu, když jdete na zkoušku, kde musíte odříkat to, co víte, že chtějí zkoušející slyšet. A k ničemu je také to, že vás budou zkoušet i doktoranti. Zkušenost jedné mojí spolužačky, po které se slečna doktorantka "vozila" asi půl hodiny, aby ji nakonec stejně dala za 3, jen proto, že si dovolila zpochybnit jednu otázku v testu - to je jen ukáka práce lidského ega, ne znalostí :-/

Parazitologie

Tento předmět je hodně obsáhlý.
Budete se učit o parazitech přežvýkavců, prasat, koní, člověka, včel, ryb, apod. Hodně věcí se opakuje, nejdůležitější je naučit se vývojové cykly a neplést si jednotlivé rody parazitů.
Na cvičeních je skvělé mikroskopování a praktické věci, přednášky se mi moc líbíly.
Zkouška je písemná. Budete si tahat ze 4 obálek, které jsou rozděleny do 4 skupin. U testu budete opravdu muset znát vývojové cykly a taky kazuistiky, protože si můžete vytáhnout např. otázku, kde budou popsány symptomy a vy k nim musíte přiřadit parazita. Učte se ;)

Výpočetní metody v biologii

Pro mě strašák a noční můra tohoto semestru :-D Jestli jsem se tento semestr něčemu věnovala, byla to matematika. Je to velmi vtipné, protože já s matematikou bojuji celý život.
Je pravda, že jediné, co mi na tomto předmětu přišlo užitečné, byla statistika. Jinak to bylo opravdu k prdu.
Počítat kvadratické rovnice, nerovnice, logaritmy, Pythagorovu větu, determinanty, Gaussovu metodu. Pro mě jako pro kynologa, to byly akorát stresy, nervy a hodiny strávené nad počítáním, místo toho, abych ten čas věnovala psovi. Opravdu u tohoto předmětu nevidím jediné pozitivum, protože i bez té statistiky bych se obešla. Zařazení tohoto předmětu proto beru jako hloupost a zbytečnost. Jen zaplácání místa v rozvrhu a doplnění kreditu v systému.

Toť pro tento semestr vše.

Zkoušky jsem zvládla všechny na první pokus, matematiku, kterou jsem měla vydřenou jsem udělala v předtermínu. Aspoň jsem měla klid od toho nejhoršího. Nejhůř mi dopadla etologie psa. Na zkoušku jsem jela, i když mi bylo zle a neuměla jsem to tak, jak jsem chtěla. Hlavní je, že to mám...

Teď už jen poslední část praxe a můžu vstoupit do nového roku a vrhnout se na bakalářku :)

Pokud budete mít nějaké otázky, můžete mi napsat do komentářů nebo poslat mail: ladynightshine.blogspot.cz@centrum.cz

night.shine

2 komentáře:

  1. Ahoj, náhodou jsem narazila na tvůj blog a mám dotaz :) Jsem přijata na kynologii a za pár dní jdu k zápisu. Chci se zeptat jestli studium tohoto oboru doporučuješ a nelituješ své volby. A především - jak to vidíš s budoucím uplatněním? Nebudou to tři ztracené roky? Cvičit psy lze i bez Bc... Děkuji předem za odpovědi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)

      Je pravda, že když se podíváš na to, o jakých předmětech jsem tady psala, tak pokud člověk hodnotí, tak mu dojde, že vyjde více jako zootechnik.

      Praxe není o tom, že by ses účastnila aktivně výcviku psů, apod. Je t jen o dívání, pomáhání, venčení.

      Takže bych zvážila výběr oboru. Pokud se věnuješ kynologii aktivně, máš se psem zkoušky, praktické zkušenosti, budeš mít třeba větší uplatnění a šance, že tě vezmou k psovodům.

      Pouze titul v kynologii (obecně) nestačí :)

      Jinak co se uplatnění týče. Já sama bych se chtěla stát veterinární sestrou, přitom se věnovat kynologii s vlastním psem a po nějakých letech si třeba otevřu vlastní cvičák, poradnu. Ale po ukončení školy se určitě do cvičení cizích psů nepustím, protože sama nemám takové zkušenosti a studium mi toto opravdu neumožňuje (alespoň teda já to tak pokorně cítím).

      Vymazat